Abrasieven zijn materialen zoals schuurpapier of staalwol die worden gebruikt om oppervlakken af te schuren. 

Hoe werkt het?

Ze werken door het verwijderen van de bovenste laag van een oppervlak, waardoor een gladder en egaler resultaat wordt bereikt. Abrasieven zijn verkrijgbaar in verschillende grofheden, van fijn tot grof, afhankelijk van het soort oppervlak en de gewenste afwerking.

Geschiedenis

De geschiedenis van abrasieven gaat terug tot de oudheid, toen mensen al schuurden met natuurlijke materialen zoals zand en rotsen. In de 19e eeuw begonnen fabrikanten met het maken van kunstmatige abrasieven, zoals schuurpapier, waardoor de productie en toepassing ervan een stuk gemakkelijker werd. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende abrasieven beschikbaar, gemaakt van allerlei materialen, waaronder korrels van diamant en siliciumcarbide.

Waar moet je op letten?

Wanneer je met abrasieven werkt, is het belangrijk om rekening te houden met de grofheid van het materiaal en de gevoeligheid van het oppervlak. Bijvoorbeeld, een fijn schuurpapier is geschikt voor het eindschuren van hout, terwijl een grof schuurpapier beter geschikt is voor het verwijderen van oude verf of roest. Ook is het belangrijk om te weten dat te hard schuren kan leiden tot beschadiging van het oppervlak. Daarom is het aanbevolen om te beginnen met een lagere grofheid en langzaam te werken naar een fijnere grofheid. Het is ook belangrijk om de juiste beschermingsmiddelen te dragen, zoals een stofmasker en veiligheidsschoenen, om te voorkomen dat stof en kleine stukjes van het oppervlak in je ogen of longen komen.

Abrasieven zijn ook van groot belang voor de industrie, zoals de productie van auto’s, vliegtuigen, en elektronische apparaten. Hier worden abrasieven gebruikt voor het polijsten van metalen en het verwijderen van roest. Ook in de bouw worden abrasieven gebruikt voor het prepareren van oppervlakken voor verf of het verwijderen van oude verflagen.

Samenvatting

In samenvatting, abrasieven zijn materialen die worden gebruikt om oppervlakken af te schuren. Ze werken door het verwijderen van de bovenste laag van een oppervlak, waardoor een gladder en egaler resultaat wordt bereikt. Abrasieven zijn verkrijgbaar in verschillende grofheden en gemaakt van verschillende materialen. Het is belangrijk om rekening te houden met de grofheid van het materiaal en de gevoeligheid van het oppervlak en te werken met de juiste beschermingsmiddelen. Abrasieven zijn van groot belang voor zowel de bouw- als de industrie.