Leestijd: 3 minuten

De Ansoff-matrix is een model dat wordt gebruikt om de groeistrategie van een bedrijf te analyseren. Het model helpt bedrijven om keuzes te maken tussen marktontwikkeling, marktdiversificatie, productontwikkeling en productdiversificatie. Het model wordt vaak gebruikt in strategische besluitvorming en groeistrategieën. Het model is ontwikkeld door Igor Ansoff in 1957.

Ansoff-matrix
Door JaisonAbeySabu, Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Hoe werkt de Ansoff-matrix?

De Ansoffmatrix is een marketingtool die door Igor Ansoff werd ontwikkeld en voor het eerst gepresenteerd in een artikel in 1957. De matrix helpt bedrijven bij de besluitvorming over de groei-strategie door middel van bestaande en nieuwe producten en markten. De matrix onderscheidt vier product/markt-combinaties die samen vier strategieën vormen: marktpenetratie, productontwikkeling, marktontwikkeling en diversificatie.

Marktpenetratie

Marktpenetratie is de mate waarin een bedrijf in staat is om zijn producten of diensten aan te bieden op de bestaande markt. In het artikel wordt vermeld dat bedrijven een doelgerichte aanpak nodig hebben om de marktpenetratie te vergroten. Dit kan door middel van het verbeteren van het product, het verlagen van de prijzen of het uitbreiden van de distributiekanalen.

Productontwikkeling

Productontwikkeling is het proces waarbij een bedrijf nieuwe producten of verbeteringen aanbestaande producten op de markt brengt. Het artikel vermeldt dat bedrijven continu moeten blijven innoveren om concurrenten voor te blijven en de verwachtingen van de klanten te blijven voldoen.

Marktontwikkeling

Marktontwikkeling is het proces waarbij bedrijven nieuwe markten aanboren door middel van het uitbreiden van het producten- of dienstenpakket of door het betreden van nieuwe geografische gebieden. Het artikel benadrukt dat bedrijven niet alleen moeten blijven focussen op de huidige markten, maar ook nieuwe mogelijkheden moeten blijven zoeken om te groeien en te diversifiëren.

Diversificatie 

Diversificatie is het proces waarbij een bedrijf zich richt op het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten, of het betreden van nieuwe markten om zijn inkomsten te verhogen en zijn risico’s te verminderen. Het artikel stelt dat diversificatie een belangrijk onderdeel is van de groeistrategie van een bedrijf en dat bedrijven moeten blijven zoeken naar manieren om hun activiteiten uit te breiden en hun inkomsten te verhogen.

De geschiedenis

De Ansoffmatrix werd voor het eerst gepresenteerd door Igor Ansoff in een artikel in 1957. Het was een pionier in de marketingstrategieën en heeft sindsdien veel aandacht gekregen van marketeers. Ansoff was van mening dat groei van een bedrijf belangrijk was om te overleven in de markt en ontwikkelde de matrix om bedrijven te helpen bij de besluitvorming over de groei-strategie.

Waar moet je op letten?

  • Er zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het gebruik van de Ansoffmatrix:
  • Ken uw huidige producten en markten: Voordat u begint met het bepalen van de groei-strategie, is het belangrijk om uw huidige producten en markten te kennen.
  • Bepaal uw groei-ambitie: Voordat u begint met het bepalen van de groei-strategie, moet u weten wat uw doelen zijn.
  • Kies de juiste strategie: Afhankelijk van uw groei-ambitie en de huidige situatie, moet u de juiste strategie kiezen. Marktpenetratie is de minst risicovolle strategie, terwijl diversificatie de grootste risico’s met zich meebrengt.
  • Volg de strategie op: Na het bepalen van de juiste strategie, moet u deze ook opvolgen.

Samenvatting

De Ansoffmatrix is een krachtige marketingtool die bedrijven helpt bij de besluitvorming over de groei-strategie. Het onderscheidt vier product/markt-combinaties die samen vier strategieën vormen: marktpenetratie, productontwikkeling, marktontwikkeling en diversificatie. Bedrijven moeten eerst weten wat hun huidige producten en markten zijn en welke groei-ambitie ze hebben, om vervolgens de juiste strategie te kiezen en op te volgen.