Leestijd: 2 minuten

Brogues zijn een soort schoenen die bekend staan om hun decoratieve gaatjespatronen en perforaties. Ze worden meestal geassocieerd met herenschoenen, maar zijn ook populair geworden als damesschoenen. Brogues zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en materialen, en zijn een favoriet van veel modebewuste mensen.

Wat zijn Brogues?

Brogues zijn veterschoenen die zijn versierd met decoratieve gaatjespatronen en perforaties. Deze kenmerkende details werden oorspronkelijk ontworpen om het water uit de schoen te laten stromen wanneer de drager door modderige of natte omstandigheden liep. Brogues hebben meestal een ronde neus en een platte zool, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen.

Geschiedenis van Brogues

Brogues zijn ontstaan in Schotland en Ierland in de 19e eeuw als een praktische schoen voor mensen die in het platteland werkten. De decoratieve gaatjespatronen en perforaties waren oorspronkelijk bedoeld om overtollig water uit de schoen te laten stromen, maar werden later een mode-statement.

In de jaren 1920 en 1930 werden brogues populair in de modewereld, vooral onder mannen. Ze werden vaak gedragen als formele schoenen en werden gezien als een symbool van stijl en raffinement. In de jaren 1960 en 1970 werden brogues ook populair onder vrouwen en werden ze vaak gedragen met een broekpak of een rok.

Hoe worden Brogues gemaakt?

Brogues worden meestal gemaakt van leer en de gaatjes en perforaties worden gecreëerd door middel van een stempel. Het stempelen van de gaatjes en perforaties kan met de hand worden gedaan, maar tegenwoordig wordt dit vaak gedaan met behulp van machines. Het is een arbeidsintensief proces en er is veel vakmanschap voor nodig om een goed paar brogues te maken.

Toepassingen van Brogues

Brogues zijn tegenwoordig populair als formele schoenen en worden vaak gedragen bij speciale gelegenheden. Ze zijn er in verschillende stijlen, zoals veterschoenen en laarzen. Brogues zijn verkrijgbaar in vele kleuren en materialen, waaronder leer en suède. In de mode-industrie zijn er veel ontwerpers die hun eigen stijl van brogues hebben gecreëerd.