Leestijd: 2 minuten

De Sirtaki is een traditionele Griekse dans die vooral bekend is geworden door de film “Zorba de Griek”. Het is een levendige dans die vaak wordt gedanst op bruiloften, feesten en andere speciale gelegenheden in Griekenland en daarbuiten.

Geschiedenis

De Sirtaki is ontstaan in de jaren ’60 en ’70 in Griekenland en is gebaseerd op traditionele Griekse dansen zoals de hasapiko en de syrtos. Het werd populair door de film “Zorba de Griek”, waarin de acteur Anthony Quinn de beroemde dans uitvoerde.

Hoe dans je de Sirtaki?

De Sirtaki wordt gedanst in een cirkel of een lange rij. Het begint langzaam en wordt steeds sneller en energieker naarmate de dans vordert.

Stap 1: De basisstap

De basisstap van de Sirtaki begint met het nemen van een paar stappen naar voren en naar achteren terwijl je je armen omhoog houdt.

Stap 2: De cirkelvorming

Na de basisstap worden de dansers in een cirkel gevormd en houden ze elkaars handen vast.

Stap 3: De draai

Na de cirkelvorming maken de dansers een draai naar rechts, gevolgd door een draai naar links. Dit herhaalt zich een aantal keer, waardoor de dans steeds sneller wordt.

Stap 4: De sprongen

Na de draaien beginnen de dansers te springen, waarbij ze hun voeten op de grond stampen. Dit wordt steeds sneller en energieker naarmate de dans vordert.

Stap 5: Het einde

De Sirtaki eindigt meestal met een grote sprong en het loslaten van elkaars handen.

Conclusie

De Sirtaki is een traditionele Griekse dans die vooral bekend is geworden door de film “Zorba de Griek”. Het is een levendige dans die wordt gedanst in een cirkel of een lange rij. De dans begint langzaam en wordt steeds sneller en energieker naarmate de dans vordert. Het eindigt meestal met een grote sprong en het loslaten van elkaars handen.

Veelgestelde vragen

1. Is de Sirtaki moeilijk om te leren?

De basisstap van de Sirtaki is eenvoudig en gemakkelijk te leren. Het wordt echter steeds moeilijker naarmate de dans vordert en er meer draaien en sprongen bij komen.

2. Moet ik speciale kleding dragen om de Sirtaki te dansen?

Er is geen speciale kleding nodig om de Sirtaki te dansen. Het is echter wel gebruikelijk om comfortabele schoenen te dragen en kleding die gemakkelijk beweegt.

3. Kan ik de Sirtaki dansen zonder partner?

Ja, het is mogelijk om de Sirtaki alleen te dansen. In dat geval kun je de cirkelvorming overslaan en de basisstap gewoon herhalen.