Leestijd: 2 minuten

Een kompas is een instrument dat wordt gebruikt om te navigeren en om de noord-zuidrichting te bepalen. Het werkt door middel van magnetische aantrekking: aan de onderkant van het kompas bevindt zich een magneet die altijd naar het noorden wijst.

Hoe wordt een kompas gemaakt?”

Een kompas wordt gemaakt door een magneet te plaatsen in een cilinder van niet-magnetisch materiaal, zoals plastic of koper. De magneet is meestal gemaakt van een legering van kobalt, ijzer en nikkel. Het kompas wordt vervolgens in een behuizing geplaatst en voorzien van een cirkelschaal die de graden aangeeft.

De geschiedenis van het kompas

Het kompas is al sinds de Han-dynastie in China, rond het jaar 200 voor Christus, in gebruik. Het werd oorspronkelijk gemaakt van een magnetietkristal, ook wel “lodestone” genoemd, dat aan een draad hing en zo kon draaien dat het naar het noorden wees. In de middeleeuwen werd het kompas naar Europa gebracht, waar het werd verbeterd en uitgebreid met een cirkelschaal die de graden aangaf.

Hoe werkt een kompas op je telefoon?”

Een kompas op een telefoon werkt door middel van een magnetometer, een sensor die de magnetische velden rondom de telefoon kan meten. De telefoon gebruikt deze gegevens om te bepalen welke richting het noorden is.

Wat kan een kompas verstoren?

Er zijn enkele dingen die een kompas kunnen verstoren, zoals metalen objecten in de buurt of elektronische apparaten die een magnetisch veld uitzenden. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat het kompas niet te dicht bij dergelijke objecten wordt gebruikt, zodat het nauwkeurig blijft werken.

Samenvatting

In samenvatting is een kompas een handig en essentieel navigatie-instrument dat al sinds de oudheid wordt gebruikt. Het werkt door middel van magnetische aantrekking en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt, zoals op een telefoon of in een handheld model. Hoewel het vaak nauwkeurig is, kan het soms worden verstoord door metalen objecten of elektronische apparaten die magnetische velden uitzenden.