Kunststroming Barok

Leestijd: < 1 minuten

Barok is een kunststijl die ontstond in de late 16e eeuw en zich uitstrekte tot de 18e eeuw. De stroming wordt gekenmerkt door overdadige decoratie, gedetailleerde afbeeldingen en emotionele expressie. De kunstenaars van deze stroming streven naar een grootse en imposante uitstraling in hun werk. De beweging was voornamelijk gevestigd in Europa en was voornamelijk te zien in architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek.

De kenmerkende elementen van Barok zijn onder andere overdadige decoratie, gedetailleerde afbeeldingen, emotionele expressie, gebruik van licht- en schaduweffecten, en een focus op het menselijk lichaam. Barokkunstenaars creëerden vaak complexe composities met veel beweging en spanning, vaak met een religieuze of mythologische onderwerp.

Populaire Barokkunstenaars zijn onder andere Caravaggio, Peter Paul Rubens, Gianlorenzo Bernini, Rembrandt van Rijn. Deze kunstenaars speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Barokstijl en creëerden vele iconische werken. Bekende Barokwerken zijn onder andere “David” van Bernini, “De aanbidding van de koningen” van Rubens en “De nachtwacht” van Rembrandt.

Barok begon rond 1600 in Europa en was een van de dominante kunststromingen in de late 16e en 18e eeuw. De stijl was voornamelijk te zien in architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek. De beweging had een grote invloed op de kunst en cultuur van deze tijd en heeft nog steeds invloed op de kunst van vandaag de dag.