Kunststroming Conceptuele kunst

Leestijd: < 1 minuten

Conceptuele kunst is een kunstbeweging die ontstond in de jaren 1960 en zich richtte op het idee of concept achter het werk, in plaats van op de esthetische waarde ervan. Conceptuele kunstenaars wilden de nadruk leggen op de communicatie van een idee of concept en minder op de uiterlijke vormen van het werk. De beweging was ook bekend om zijn kritiek op de traditionele rollen van de kunstenaar en het kunstwerk.

De kenmerkende elementen van conceptuele kunst zijn onder andere het gebruik van tekst, documentatie en performatieve elementen, het gebruik van alledaagse objecten en het gebruik van proces en tijd als kunstmatige elementen. Conceptuele kunstenaars experimenteerden vaak met nieuwe kunsttechnieken, zoals installaties, performance en conceptual art.

Populaire Conceptuele kunstenaars zijn onder andere Joseph Kosuth, Sol LeWitt, and Marcel Broodthaers. Deze kunstenaars speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Conceptuele kunstbeweging en creëerden vele iconische werken. Bekende Conceptuele werken zijn onder andere “One and Three Chairs” van Kosuth en “Paragraphs on Conceptual Art” van LeWitt.

Conceptuele kunst begon rond 1960s in Europa en de Verenigde Staten en was een van de dominante kunststromingen in de jaren 60 en 70. De beweging heeft een blijvende impact gehad op de moderne kunst en cultuur en heeft invloed gehad op later ontstane kunststromingen zoals de minimal art. Conceptuele kunst was een van de eerste kunstbewegingen die zich richtte op het idee of concept achter het werk, in plaats van op de esthetische waarde ervan en nam vaak een kritische houding aan tegenover de traditionele rollen van de kunstenaar en het kunstwerk.