Kunststroming Cubisme

Leestijd: 2 minuten

Cubisme is een kunststroming die ontstond in Frankrijk rond 1907 en is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunststromingen van de 20ste eeuw. Het kenmerkt zich door het weergeven van objecten vanuit verschillende perspectieven tegelijk en het gebruik van geometrische vormen. De kunstenaars van deze stroming wilden de werkelijkheid weergeven zoals zij die zagen, in plaats van de traditionele manieren van het vastleggen van een onderwerp.

Cubistische kunstenaars gebruikten vaak geometrische vormen, zoals vierkanten, rechthoeken, en cilinders, om de objecten in hun werken weer te geven. Ze brachten vaak meerdere perspectieven in één werk samen, soms met de bedoeling de diepte en de ruimtelijkheid van het object weer te geven.

Populaire kunstenaars van deze stroming zijn onder andere Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris, and Georges Valmier. Zij maakten bekende werken zoals Picasso’s “Les Demoiselles d’Avignon” en Braque’s “Violin and Palette”.

De geschiedenis van het cubisme begon met de zoektocht van Picasso en Braque naar een nieuwe manier van schilderen, die zich ontwikkelde vanuit hun vroegere impressionistische stijl. Ze wilden een nieuwe manier van kijken naar de wereld en de kunst creëren. Dit leidde tot een nieuwe manier van kijken naar de kunst, waarbij de werkelijkheid op een geometrische en abstracte manier werd weergegeven.

Cubisme heeft een grote invloed gehad op de kunstwereld en heeft geleid tot vele andere kunststromingen. Het heeft de manier waarop we naar kunst kijken veranderd en heeft kunstenaars aangemoedigd om buiten de lijntjes te kleuren en hun eigen stijl te ontwikkelen. Bekende werken uit deze stroming zijn onder andere Picasso’s “Les Demoiselles d’Avignon” en “Guernica”, Braque’s “Violin and Palette” en “The Portuguese”, Gris’ “The Reader” en “The Piano”, Valmier’s “The Apple and the Glass” en “The Table”. Deze werken zijn nu wereldberoemd en hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de kunst.

In samenvatting kan men zeggen dat Cubisme een kunststroming is die zich kenmerkt door de weergave van objecten vanuit verschillende perspectieven tegelijk, en het gebruik van geometrische vormen. Het heeft een grote invloed gehad op de kunstwereld en heeft geleid tot vele andere kunststromingen. Bekende kunstenaars van deze stroming zijn Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris, and Georges Valmier. Bekende werken uit deze stroming zijn onder andere “Les Demoiselles d’Avignon” van Picasso en “Violin and Palette” van Braque.