Kunststroming Fauvisme

Leestijd: < 1 minuten

Fauvisme is een kunststroming die ontstond in Frankrijk rond 1905 en is een afgeleide van het impressionisme. Het kenmerkt zich door de gebruik van felle en heldere kleuren, en de nadruk op de expressie van emoties in plaats van de nauwkeurige weergave van de werkelijkheid. De kunstenaars van deze stroming wilden de emoties en gevoelens die ze ervoeren weergeven in hun werken, vaak in een vervormde of abstracte vorm.

Fauvistische kunstenaars gebruikten vaak intense kleuren, grote contrasten en vervormde vormen om hun emoties en gevoelens uit te drukken. De stijl was vaak expressief en emotioneel, en de kunstenaars wilden de kijker aansporen om zich te identificeren met hun werk.

Populaire kunstenaars van deze stroming zijn onder andere Henri Matisse, André Derain en Kees van Dongen. Zij maakten bekende werken zoals Matisse’s “Luxe, Calme et Volupté” en “La Danse”.

De geschiedenis van het fauvisme is die van een reactie tegen de academische regels van de kunst. De kunstenaars wilden de emoties en gevoelens die ze ervoeren uitdrukken in hun werken in plaats van de objectieve werkelijkheid te weergeven. Dit leidde tot een nieuwe manier van kijken naar de wereld en de kunst.

Bekende werken uit deze stroming zijn onder andere Matisse’s “Luxe, Calme et Volupté” en “La Danse”, Derain’s “The Dance” en “The Pool of London” and Van Dongen’s “La Promenade”. Deze werken zijn nu wereldberoemd en hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de kunst.