Kunststroming Realisme

Leestijd: < 1 minuten

Realisme is een kunstbeweging die ontstond in de jaren 1850 en zich richtte op het weergeven van de werkelijkheid zoals die is, zonder idealisering of romantisering. Realistische kunstenaars wilden de nadruk leggen op de waarheid en het weergeven van de werkelijkheid zoals die is, in plaats van op idealisering of romantisering. De beweging was ook bekend om zijn nadruk op sociale en politieke commentaar.

De kenmerkende elementen van Realisme zijn onder andere het gebruik van realistische afbeeldingen, het gebruik van nauwkeurige details, en het gebruik van sociale en politieke commentaar. Realistische kunstenaars experimenteerden vaak met nieuwe kunsttechnieken, zoals schilderen, grafiek, en beeldhouwen en gebruikten vaak realistische afbeeldingen, nauwkeurige details en sociale en politieke commentaar in hun werk.

Populaire Realistische kunstenaars zijn onder andere Gustave Courbet, Jean-Francois Millet, and Honoré Daumier. Deze kunstenaars speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Realistische kunstbeweging en creëerden vele iconische werken. Bekende Realistische werken zijn onder andere “The Stonebreakers” van Courbet en “The Gleaners” van Millet.

Realisme begon rond 1850s in Frankrijk en was een van de dominante kunststromingen in de 19e eeuw. De beweging was een reactie op de romantische traditie en probeerde een nieuwe manier te vinden om de werkelijkheid weer te geven in de kunst, door het weergeven van de werkelijkheid zoals die is zonder idealisering of romantisering. De beweging was ook bekend om zijn nadruk op sociale en politieke commentaar en het gebruik van nauwkeurige details.