Kunststroming Renaissance

Leestijd: < 1 minuten

De Kunststroming Renaissance is een kunst- en cultuurbeweging die ontstond in de 14e eeuw in Italië en zich vervolgens verspreidde over Europa. De beweging wordt gekenmerkt door een nadruk op humanisme, kennis, wetenschap en kunst. De kunstenaars van deze tijd wilden de waarheid van de natuur weergeven en zochten naar een ideaal van schoonheid en verfijning.

De kenmerkende elementen van de Renaissance zijn onder andere een nadruk op humanisme, realisme, perspectief, anatomie, en schoonheid. De kunstenaars in deze tijd waren geïnteresseerd in het weergeven van de werkelijkheid zoals die is en wilden de waarheid van de natuur weergeven. Dit resulteerde in realistische en precieze afbeeldingen van mensen, dieren, landschappen en gebouwen.

Populaire Renaissance kunstenaars zijn onder andere Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Sandro Botticelli, Jan van Eyck. Deze kunstenaars speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Renaissance kunstbeweging en creëerden vele iconische werken. Bekende Renaissance werken zijn onder andere “De Mona Lisa” van Leonardo da Vinci, “David” van Michelangelo, “De School van Athens” van Raphael, “De geboorte van Venus” van Botticelli en “Het Lam Gods” van Jan van Eyck.

De Renaissance begon rond 1400 in Italië en was een van de dominante kunststromingen in Europa tijdens de 15e en 16e eeuw. De beweging had een grote invloed op de kunst en cultuur van deze tijd en heeft nog steeds invloed op de kunst van vandaag de dag.