Kunststroming Romantiek

Leestijd: < 1 minuten

De kunststroming Romantiek is een kunst- en literaire beweging die ontstond in de late 18e eeuw en zich richtte op emotie, verbeelding en individualisme. De kunstenaars in deze stroming wilden hun persoonlijke emoties en verbeelding weergeven in plaats van de werkelijkheid zoals die is. Dit wordt vaak gezien als een reactie op de rationele en verlichte benadering van de Verlichting.

De kenmerkende elementen van Romantiek zijn onder andere emotionele expressie, verbeelding, individualisme, gebruik van kleur, natuur, geschiedenis en folklore. In tegenstelling tot de Realistische kunst die vooral gericht was op het weergeven van de werkelijkheid zoals die is, wilden romantische kunstenaars juist hun emoties en verbeelding weergeven. Dit resulteerde in een breed scala aan kunstwerken, van landschappen tot portretten, die vaak emotioneel geladen waren.

Populaire kunstenaars van de Romantische stroming zijn onder andere J.M.W Turner, Caspar David Friedrich, John Constable, Eugène Delacroix, en Francisco de Goya. Deze kunstenaars speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Romantische kunstbeweging en creëerden vele iconische werken. Bekende Romantische werken zijn onder andere “The Fighting Temeraire” van Turner, “Wanderer above the Sea of Fog” van Friedrich en “The Death of Sardanapalus” van Delacroix.

Romantiek begon rond 1770s in Europa en was een van de dominante kunststromingen in de late 18e en vroege 19e eeuw. De beweging had een grote invloed op de kunst en literatuur van deze tijd en heeft nog steeds invloed op de kunst van vandaag de dag.