Leestijd: 2 minuten

Monopoly is een bordspel waarbij spelers proberen eigendom te verwerven van straatjes, gebouwen en hotels door geld te verdienen en te investeren. Spelers nemen beurtelijk zetten en proberen hun tegenstanders failliet te laten gaan.

Geschiedenis van Monopoly

De geschiedenis van Monopoly gaat terug tot de jaren ’20 van de vorige eeuw, toen de Amerikaanse bedrijfseconoom Charles Darrow een prototype van het spel ontwikkelde. Het spel werd in 1935 door Parker Brothers uitgegeven en heeft sindsdien wereldwijd aandacht gekregen. Monopoly wordt vaak beschouwd als een spel van geluk en risico, maar ook als een spel waarbij strategie en onderhandelingsvaardigheden belangrijk zijn.

Varianten van Monopoly

Er zijn veel bekende varianten van Monopoly die zijn uitgebracht met verschillende thema’s, zoals steden, landen, en zelfs film- en televisiefranchises. Ook zijn er veel nationale en regionale versies beschikbaar. Monopoly is een van de meest populaire bordspellen ter wereld en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en competitie.

Er zijn ook verschillende Monopoly-toernooien gehouden, met spelers die hun vaardigheden testen tegen elkaar in een competitieve setting. Dit varieert van lokale en regionale toernooien tot internationale competities, waar de beste spelers uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Ook zijn er veel online versies van Monopoly beschikbaar, waar spelers wereldwijd kunnen spelen en hun vaardigheden kunnen testen tegen elkaar.

Monopoly is ook een populaire keuze voor educatieve doeleinden, sommige docenten gebruiken het als een manier om kinderen te leren over budgettering, investering en zakelijke vaardigheden.

Hoe werkt het?

Monopoly is een bordspel waarbij spelers proberen eigendom te verwerven van straatjes, gebouwen en hotels door geld te verdienen en te investeren. Spelers beginnen het spel met een bepaald aantal geld en een stel dobbelstenen. Aan het begin van hun beurt, rollen spelers de dobbelstenen om te bepalen hoeveel vakjes ze kunnen verplaatsen. Wanneer ze landen op een vakje, moeten ze de regels van dat vakje volgen.

Er zijn verschillende soorten vakjes op het bord, zoals straatjes, stations, nutsbedrijven, belastingen en gevangenis. Straatjes zijn eigendommen die spelers kunnen kopen en opbouwen door er huizen en hotels op te bouwen. De huurprijs voor een straat verandert afhankelijk van hoeveel huizen of hotels er al staan. Stations en nutsbedrijven zijn ook eigendommen die eigendom kunnen worden, die ook een huurprijs hebben die afhankelijk is van hoeveel eigendommen een speler bezit. Belastingen en gevangenis zijn vakjes die geld kosten aan spelers die er landen.

Het doel van het spel is om alle andere spelers failliet te laten gaan door hun geld te verdienen en hun eigendommen te kopen. Spelers winnen het spel als ze als enige overblijven of als alle andere spelers akkoord gaan met een overname. Er zijn ook veel varianten van Monopoly beschikbaar, waarmee spelers hun eigen regels kunnen instellen of speciale versies kunnen spelen met verschillende thema’s.

Samenvatting

In samenvatting, Monopoly is een bordspel dat zich richt op verwerving van eigendommen en het maken van geld, het spel ontstaan in de jaren ’20 en uitgebracht in 1935 door Parker Brothers. Het spel wordt gezien als een spel van geluk, strategie en onderhandelingsvaardigheden en heeft verschillende varianten die zijn uitgebracht met verschillende thema’s. Monopoly is een van de meest populaire bordspellen ter wereld en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en competitie. Er zijn ook veel toernooien gehouden en het wordt ook gebruikt voor educatieve doeleinden.