Overstappen van zorgverzekeraar

Leestijd: 4 minuten

Een zorgverzekering ben je verplicht om te hebben. Dat is een geruststelling want dat betekend dus ook dat je altijd zorg kunt krijgen. Soms heb je extra zorg nodig en dan kun je kiezen voor een aanvullend pakket. Welke zorgverzekeraar jou dat kan geven is afhankelijk van wat je zoekt. 

Hoe kies je de juiste zorgverzekeraar? 

De juiste zorgverzekeraar kan lastig zijn om te kiezen omdat iedereen wat anders wilt. Zo kun je gaan voor de prijs, misschien wil je wel dat je de goedkoopste zorgverzekering afsluit, als jij dat wilt dan moet je ervoor zorgen dat je de zorgverzekeringen gaat vergelijken. Jij kunt dan kijken welke het goedkoopste is en ervoor kiezen om jou daar aan te sluiten. Hou er rekening mee dat ieder zorgpakket anders is en dat je dus goed moet kijken wat je nodig hebt en of dat wordt vergoed vanuit de verzekering. 

Waar kun jij een zorgverzekeraar vergelijken? 

Er zijn veel plekken waar jij de zorgverzekeringen kunt vergelijken, het beste kun je dat op internet doen omdat je ze daar makkelijk naast elkaar kan zetten. Er zijn verschillende sites waar jij dat kunt vergelijk en waar aangeboden wordt welke zorgverzekering jij kunt kiezen. Het beste kun je meerdere vergelijkingen doen want dan weet je zeker dat je alle verzekeringen hebt vergeleken en de beste eruit kunt halen. 

Kijk of je een aanvullende verzekering nodig hebt 

Als jij een aanvullend pakket nodig hebt dan is het belangrijk dat jij uitzoekt wat je nodig hebt, als je bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebt dan moet jij kijken waar je dat vergoed krijgt en voor welk bedrag. Het kan zijn dat je bij de ene zorgverzekering meer betaald dan bij de andere maar dan heeft het vaak ook weer te maken met hoeveel er wordt vergoed. Het is voor jezelf belangrijk dat je het uitzoekt want het zou natuurlijk heel erg jammer zijn als je te veel betaald doordat je het niet goed hebt uitgezocht. 

Om welke reden stap je over? 

De reden van jouw overstap is ook heel erg van belang in de keuze die je gaat maken. Misschien heb jij wel een aanvullende verzekering nodig die bij jouw eigen zorgverzekeraar duurder is dan ergens anders, alleen door te vergelijken kom jij erachter of je die goedkoper kan krijgen bij een andere zorgverzekeraar. Er zijn verschillende aanbieders die jou een aanvullend pakket kunnen bieden dus met zoveel verzekeraars moet je het goed vergelijken. 

Bepaal je eigen risico zelf 

Een eigen risico heb je over het algemeen altijd, wel kun je zelf een beetje schuiven met hoe hoog die zal zijn. Als jij veel eigen risico hebt dan kun je daarvoor worden verzekerd maar een deel blijf je altijd zelf betalen. Hoe snel jij door het eigen risico heen bent is afhankelijk van hoeveel zorg jij gaat gebruiken. Ook voor sommige medicijnen betaal jij eigen risico maar dat betaal je dan niet gelijk aan de balie bijvoorbeeld maar aan de verzekering zelf. 

Kun je halverwege het jaar overstappen? 

Halverwege het jaar overstappen dat is mogelijk onder een paar voorwaardes, als jij niet aan die voorwaardes voldoet dan kun jij niet overstappen. Je kunt overstappen als jij bijvoorbeeld 18 bent geworden, of als jij gaat scheiden dan heb jij ook een eigen verzekering nodig. Jij kunt met die voorwaarden zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten waardoor jij toch verzekerd bent. Als jij namelijk niet verzekerd bent dan krijg jij daar een boete voor en dat is natuurlijk heel erg zonde van jouw geld. 

Switch op tijd 

Het is belangrijk dat je op tijd van zorgverzekering switch want als je te laat switcht dan moet je weer een heel jaar wachten. Je kunt alleen aan het eind van het jaar overstappen van zorgverzekering, je bent dan vanaf het nieuwe jaar bij jouw nieuwe zorgverzekering verzekerd. Als jij dus wilt overstappen van zorgverzekeraar is het heel erg belangrijk dat jij dat op tijd aanvraagt.  

Ga op het juiste moment vergelijken 

Het is ook belangrijk dat jij op het juiste moment gaat vergelijken, als jij in maart al gaat vergelijken dan is de kans groot dat het nog veranderd. Jij kunt dus beter aan het eind van het jaar gaan vergelijken als je weet dat alle prijzen juist zijn en jij ook echt die prijs gaat betalen op het moment dat jouw verzekering in gaat. Jij voorkomt daarmee dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan die je makkelijk had kunnen voorkomen.   

Wanneer gaat de nieuwe verzekering in? 

De nieuwe verzekering gaat altijd per 1 januari in van het nieuwe jaar. Een verzekering is dan ook altijd voor een jaar omdat je hem niet halverwege het jaar kunt veranderen. Jij moet van tevoren dus goed uitzoeken wat jij nodig hebt, als jij al weet dat je veel naar de tandarts moet dan doe je er verstandig aan om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Jij krijgt dan een groot deel van jouw tandartskosten vergoed en voorkomt daarmee hoge rekening die je ineens thuis krijgt. 

Wanneer is overstappen niet mogelijk? 

Soms is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere verzekering, dit kan om verschillende redenen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet overstappen van zorgverzekering als je een achterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar of wanneer je bekend staat als wanbetaler. Jij moet dat dan eerst oplossen bij jouw huidige verzekeraar en kunt dan overstappen op het moment dat het is opgelost. 

Kom je er helemaal niet meer uit? 

Het kan natuurlijk gebeuren dat je er helemaal niet meer uitkomt en dat je niet meer weet wat je moet doen, neem dan contact op met de verzekeraar naar keuze. Jij wordt dan verder geholpen door een medewerker waardoor ook jij de juiste verzekering af kunt sluiten en ook nog op tijd. Als jij een aanvullend pakket nodig hebt dan weten ze bij de verzekeraar precies wat ze jou aan moeten bieden zodat jij in het nieuwe jaar goed bent verzekerd en niet ineens een hele hoge rekening op de deurmat binnen krijgt.