Plant verpotten

Leestijd: 4 minuten

Hoe werkt een plant verpotten? In dit artikel zullen we uitleggen hoe je een plant kunt verpotten en waarom dit belangrijk is voor de gezondheid en groei van de plant. Verder zullen we enkele tips geven om je plant te helpen gedijen na het verpotten.

Waarom is het belangrijk om een plant te verpotten?

Een plant groeit voortdurend en heeft daarom nieuwe voedingsstoffen en ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Door een plant te verpotten, geef je hem niet alleen meer ruimte, maar ook frisse grond met nieuwe voedingsstoffen. Hierdoor kan de plant zich verder ontwikkelen en groeien (123planten, 2023).

Wanneer moet je een plant verpotten?

Het is belangrijk om de juiste tijd te kiezen om een plant te verpotten. Over het algemeen is het aan te raden om dit te doen in de lente of zomer, omdat dit de groeiperiode van de plant is. Als je plant te groot wordt voor zijn pot of als de wortels uit de afvoergaten beginnen te groeien, is het tijd om hem te verpotten. Ook na aanschaf is het belangrijk om de plant te verpotten, de kweekpot waarin de plant vaak wordt geleverd is te klein voor de plant. Deze kweekpot is namelijk zo klein mogelijk voor de transport.

Welke materialen heb je nodig om een plant te verpotten?

Om een plant te verpotten heb je enkele materialen nodig:

 • Een nieuwe pot die groter is dan de huidige pot
 • Verse potgrond
 • Een schepje om de oude plant uit de pot te halen
 • Optioneel: handschoenen om je handen schoon te houden

Hoe verpot je een plant?

Hier zijn de stappen om een plant te verpotten:

 1. Kies een nieuwe pot die groter is dan de huidige pot. Een goede vuistregel is om een pot te kiezen die ongeveer 2,5 tot 5 cm groter is dan de huidige pot.
 2. Leg wat stenen of scherven op de bodem van de nieuwe pot om de afvoer van water te bevorderen.
 3. Vul de nieuwe pot met verse potgrond tot ongeveer 1/3 van de pot.
 4. Haal de oude plant voorzichtig uit de oude pot en schud de oude grond eraf. Dit kan het beste gedaan worden door de pot op zijn kant te kantelen en voorzichtig aan de plant te trekken.
 5. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de pot met verse potgrond. Zorg ervoor dat de plant op dezelfde diepte in de nieuwe pot staat als in de oude pot.
 6. Druk de grond zachtjes aan rond de plant om luchtbellen te verwijderen.
 7. Geef de plant water en plaats hem op zijn normale plek.

Tips voor na het verpotten van een plant

 • Geef de plant onmiddellijk water na het verpotten. Dit helpt de wortels zich aan te passen aan de nieuwe grond.
 • Laat de plant een paar dagen met rust na het verpotten om hem te laten herstellen.
 • Het is belangrijk om te controleren of er geen ziekten of insecten op de wortels van de plant zitten voordat je begint met het verpotten. Dit kan de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden en leiden tot een slechte groei en ontwikkeling.
 • Begin met het vullen van de nieuwe pot met een laag potgrond. De laag moet ongeveer een derde van de hoogte van de pot bedekken.
 • Haal de plant voorzichtig uit de oude pot door de pot op zijn kop te houden en zachtjes aan de basis van de stam te trekken. Als de plant niet loskomt, tik dan voorzichtig tegen de zijkanten van de pot om de wortels los te maken.
 • Verwijder eventueel dode of beschadigde wortels en maak de kluit losser door voorzichtig aan de wortels te trekken. Dit zal de wortels helpen om zich beter te verspreiden in de nieuwe pot en de groei van de plant te stimuleren.
 • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de pot rondom de plant aan met meer potgrond. Zorg ervoor dat de plant op dezelfde diepte in de pot zit als in de oude pot. Druk de potgrond voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen in zitten.
 • Geef de plant water en laat de potgrond zich een beetje settelen. Vul de potgrond vervolgens bij tot de gewenste hoogte.
 • Geef de plant regelmatig water en voeding om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed groeit. Houd ook de groei en ontwikkeling van de plant in de gaten om eventuele problemen op tijd te kunnen oplossen.

FAQs

 1. Hoe vaak moet ik mijn plant verpotten?

A: Dit hangt af van de grootte van de pot en de groei van de plant. Over het algemeen moet je een plant om de twee tot drie jaar verpotten.

 1. Moet ik de wortels van mijn plant snoeien voordat ik hem verpot?

A: Als de wortels te lang zijn, kun je ze voorzichtig snoeien voordat je de plant verpot. Dit zal de groei van de plant stimuleren.

 1. Moet ik speciale potgrond gebruiken voor mijn plant?

A: Ja, het is belangrijk om potgrond te gebruiken die geschikt is voor de specifieke plant die je gaat verpotten. Dit zal de groei en ontwikkeling van de plant bevorderen.

 1. Moet ik mijn plant na het verpotten op een andere plek zetten?

A: Nee, je hoeft de plant niet op een andere plek te zetten, tenzij de oude plek niet meer geschikt is voor de groei van de plant.

 1. Kan ik mijn plant verpotten als hij bloeit?

A: Het is beter om je plant niet te verpotten als hij bloeit, omdat dit de bloei kan verstoren en de plant kan beschadigen. Wacht tot de bloei voorbij is voordat je de plant verpot.