Schilderen van een muur

Leestijd: 3 minuten

Het schilderen van een muur kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om je interieur een nieuwe uitstraling te geven. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een muur op de juiste manier schildert, van de voorbereiding en het kiezen van de juiste verf tot de uiteindelijke afwerking en het onderhoud van je pas geschilderde muur. Volg deze richtlijnen om een professioneel en duurzaam resultaat te bereiken.

Voorbereiding

Gereedschap en materialen

Voordat je begint met schilderen, zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen hebt verzameld. Deze kunnen bestaan uit:

 • Verf
 • Verfroller en/of kwasten
 • Schuurpapier
 • Afplaktape
 • Afdekzeil
 • Roerstaafje
 • Verfbakje
 • Ladder of steiger
 • Schone doeken of vodden

De muur voorbereiden

Een goede voorbereiding van de muur is essentieel voor een mooi en duurzaam resultaat. Verwijder oude verflagen, behang en loszittend pleisterwerk. Reinig de muur grondig en repareer eventuele scheuren of gaten. Schuur de muur daarna licht op en zorg dat deze stofvrij en droog is.

Verf kiezen

Verftype

Er zijn verschillende soorten verf op de markt. Voor binnenmuren zijn meestal acrylverf (watergedragen) of alkydverf (terpentinegedragen) geschikt. Acrylverf droogt sneller, heeft minder geur en is milieuvriendelijker. Alkydverf is doorgaans slijtvaster en heeft een langere open tijd, wat handig kan zijn bij het schilderen van grote oppervlakken.

Kleur kiezen

De kleur van de verf is een belangrijke keuze die invloed heeft op de sfeer en uitstraling van de ruimte. Houd rekening met de grootte van de kamer, het lichtinval en je persoonlijke voorkeur. Maak eventueel gebruik van kleurstalen of een kleurenwaaier om de perfecte kleur te vinden.

Het schilderproces

De verf aanbrengen

De verfroller gebruiken

Voor grote oppervlakken is de verfroller het meest geschikt. Doop de roller in de verf en rol deze af op een verfbakje om de verf gelijkmatig te verdelen. Breng de verf met de roller aan op de muur in lange, rechte banen. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Rol de banen zorgvuldig in elkaar om strepen te voorkomen.

De verfkwast gebruiken

Voor kleinere oppervlakken en randen is een verfkwast handig. Doop de kwast in de verf en strijk de overtollige verf af aan de rand van het blik. Schilder met de kwast in lange, vloeiende bewegingen om de verf gelijkmatig aan te brengen.

Technieken voor een egale afwerking

Om een egale afwerking te bereiken, is het belangrijk om de verf goed te verdelen en nat-in-nat te werken. Dit betekent dat je de volgende verflaag aanbrengt terwijl de vorige laag nog nat is. Dit voorkomt strepen en zorgt voor een strak resultaat.

Veiligheid en bescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Tijdens het schilderen is het belangrijk om jezelf te beschermen. Draag geschikte kleding, zoals een overall of oude kleren, handschoenen en een veiligheidsbril. In sommige gevallen kan het dragen van een masker nodig zijn, vooral bij het werken met oplosmiddelhoudende verf.

De omgeving beschermen

Bescherm de vloer en meubels met afdekzeil en plak afplaktape op de randen van de muur om te voorkomen dat je per ongeluk andere oppervlakken schildert. Verwijder stopcontacten en lichtschakelaars of dek ze af met tape.

De laatste stappen

Afwerking en schoonmaken

Laat de verf goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder vervolgens de afplaktape en reinig je gereedschap met water of terpentine, afhankelijk van het type verf dat je hebt gebruikt.

Onderhoud van de muur

Om je pas geschilderde muur mooi te houden, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel om vlekken en vuil te verwijderen.

Conclusie

Het schilderen van een muur is een klus die met de juiste voorbereiding, gereedschap en technieken een mooi en duurzaam resultaat oplevert. Zorg voor een goede voorbereiding van de muur, kies de juiste verf en breng deze zorgvuldig aan. Bescherm jezelf en je omgeving tijdens het schilderen en voer regelmatig onderhoud uit om je muur in topconditie te houden.

FAQs

 1. Hoe lang duurt het voordat de verf droog is? De droogtijd van de verf varieert per type verf en omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Raadpleeg de verpakking van de verf voor de aanbevolen droogtijd.
 2. Hoeveel lagen verf zijn er nodig? Het aantal benodigde lagen verf hangt af van de dekking van de verf en de kleur van de ondergrond. Over het algemeen zijn twee lagen voldoende, maar bij donkere kleuren of een sterk contrasterende ondergrond kan een extra laag nodig zijn.
 3. Kan ik verschillende soorten verf mengen? Het wordt afgeraden om verschillende soorten verf, zoals watergedragen en terpentinegedragen verf, te mengen. Dit kan leiden tot problemen met de hechting en droging van de verf.
 4. Hoe kan ik de juiste kleur verf kiezen? Om de juiste kleur verf te kiezen, kun je kleurstalen of een kleurenwaaier gebruiken. Houd rekening met de grootte van de ruimte, het lichtinval en je persoonlijke voorkeur. Test eventueel de gekozen kleur op een klein deel van de muur voordat je de hele muur schildert.
 5. Wat is de beste manier om verfkwasten en -rollers schoon te maken? Voor het schoonmaken van verfkwasten en -rollers gebruik je water voor watergedragen verf en terpentine voor terpentinegedragen verf. Spoel de kwasten en rollers grondig uit en verwijder zoveel mogelijk verfresten. Laat ze daarna goed drogen voordat je ze opbergt.