Thermische printer

Leestijd: 2 minuten

Een Thermische printer, zoals de Label Printer Zebra ZD421 of een Honeywell PC43t, wordt gebruikt om labels en bonnen af te drukken. Het voordeel van een thermische printer is dan er geen inkt of tonercartridges nodig zijn. Er wordt hitte gebruikt om een afdruk te maken op het papier. Hoe dit precies werkt en wat de verschillen en voordelen zijn van dit type printer, lees je in onderstaand blog.

Geschiedenis

De eerste etikettenprinter werden ingezet in de 19e eeuw. Echter werden de printers pas in de 20e eeuw op grote schaal gebruikt. De eerste echte thermische printer werd uitgevonden door SATO. Met deze printer konden complexere etiketten worden afgedrukt met afbeeldingen tekst.

SATO begon in 1940 als een bedrijf dat machines ontwikkelden voor de verwerking van bamboe, palmhout en rotan. In 1962 werd de handetiketteermachine uitgevonden door Yo Sato. Na de eerste thermische printer in 1981, vond het bedrijf ook nog in 2014 de eerste Iot-ready labelprinter uit.

De 2 methodes

In de wereld van de thermische printers is een tweesplitsing te maken tussen de printers die gebruik maken van “het inktlint” en de printers die gebruik maken van “hittegevoelig papier”. Beide methodes gebruiken wel temperatuur om een afdruk op het papier te krijgen. Hieronder zullen we beide methodes behandelen.

Hittegevoelig papier

Dit is de oudere methode van de twee. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een bepaald type papier dat is geïmpregneerd met een chemische vloeistof. Deze chemische vloeistof reageert op de hitte van de printer, waardoor er een tekst ontstaat. Dit speciale papier wordt gemaakt uit drie lagen. Een normale papierlaag, een chemische en hittegevoelige laag en een basislaag die de afdruk op het papier overdraagt.  

In de printer wordt het papier op een strakke rol door de printer heen getrokken. De printer geeft op de gewenste plekken warmte af aan het papier. De chemische laag reageert door, door de hitte, een zwarte verbrande afdruk af te geven op het papier.

Het inktlint

Dit is de nieuwere methode van de twee. In deze methode wordt er gebruik gemaakt van een lint gevuld met wasachtige-inkt. Als het papier door de printer gaat, drukt een verhitte roller op de gewenste plekken tegen het papier aan. Door de temperatuur smelt de inkt in het links en komt het op het papier terecht. Het voordeel van deze methode is dat je in kleur kan printen, door meerdere inktlinten te gebruiken.

Voordelen van een Thermische printer

Een van de grootste voordelen van een thermische printer is dat het weinig ruimte inneemt. De apparaten zijn vaak compact, licht en klein gebouwd. Hierdoor kan je het gemakkelijk plaatsen, verplaatsen en neemt het amper ruimte in. Hierdoor heb je in je bedrijf meer ruimte voor de productiewerkzaamheden. Ook zijn de apparaten eenvoudig in onderhoud. Af en toe moet je een printkop vervangen, maar je hoeft geen inkt of tonercartridges aan te schaffen. Als laatste kan de printer ook redelijk snel printen. De apparaten kunnen veel prints per minuut aan, wat het een ideaal product maakt voor een omgeving waar efficiëntie belangrijk is.

Thermische printer kopen

Er zijn veel verschillende merken en typen Thermische printers, zoals: Zebra, Honeywell, Sato, TSC, Argox, Bixolon en 4U printers. Je kan hierdoor dus snel verdwaald raken in de keuze naar de juiste printer. Hierdoor is het goed om een bedrijf te kiezen wat gespecialiseerd is in de wereld van de Thermische Label Printers en de Printkoppen. Denk hierbij aan een partij zoals thermalprinting.shop die al jaren in deze sector opereert en door heel de wereld zijn producten verscheept.