Leestijd: 2 minuten

Vinted is een online platform dat is ontworpen om tweedehandskleding en accessoires te kopen en te verkopen. Het werkt als een marktplaats waar gebruikers hun kleding en accessoires kunnen uploaden, prijzen kunnen bepalen en kunnen onderhandelen over de verkoop. Andere gebruikers kunnen zoeken en bladeren door de items op de site, aankopen doen en recensies achterlaten voor verkopers.

Hoe werkt Vinted?

Om gebruik te maken van Vinted dien je een account aan te maken. Het aanmaken van een account is gratis en kan worden gedaan via de website of de app. Als je een account hebt aangemaakt kun je beginnen met het uploaden van kleding die je wilt verkopen. Dit kan via de app door middel van een foto en een korte beschrijving van het kledingstuk.

Wanneer iemand interesse heeft in een kledingstuk, kan deze persoon contact opnemen met de verkoper via een chatfunctie in de app. Vervolgens kunnen er afspraken worden gemaakt over de prijs, de verzending en de betaling. Vinted hanteert een beleid waarbij de koper de mogelijkheid heeft om het kledingstuk te retourneren binnen 5 dagen na ontvangst.

Vinted werkt met een creditsysteem. Wanneer je een kledingstuk verkoopt ontvang je credits, deze credits kun je vervolgens gebruiken om zelf kledingstukken te kopen. Vinted verdient geld door het rekenen van een service fee over de verkochte items.

Geschiedenis van Vinted

Vinted werd in 2008 opgericht door Milda Mitkute en Justas Janauskas, die beiden afkomstig zijn uit Litouwen. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste online platformen voor tweedehandskleding in Europa en heeft ook gebruikers in andere delen van de wereld. In 2021 heeft Vinted een beursgang gemaakt en is het genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Waar moet je op letten?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen of verkopen van kleding op Vinted, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om de beschrijvingen en foto’s van de items zorgvuldig te bekijken om er zeker van te zijn dat je precies krijgt wat je verwacht. Verkopers zijn verplicht om eerlijk te zijn over de staat van de items en eventuele gebreken aan te geven.

Daarnaast is het belangrijk om op de verzendkosten te letten, aangezien deze variëren afhankelijk van de locatie van de koper en verkoper. Het is ook de verantwoordelijkheid van de koper om eventuele douanerechten of belastingen te betalen die van toepassing kunnen zijn op de aankoop, vooral als de verkoper zich in een ander land bevindt.

Ten slotte is het belangrijk om zorgvuldig te zijn bij het onderhandelen over prijzen en bij het communiceren met andere gebruikers op het platform. Vinted heeft een ingebouwd beoordelingssysteem dat het mogelijk maakt om feedback te geven en te ontvangen over transacties, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en goed te communiceren voordat je tot een transactie overgaat.