Waterontharders werken volgens een principe dat ionenuitwisseling heet. Als je dit leest, wilt je waarschijnlijk iets doen aan uw probleem met hard water. Wij helpen je in dit artikel te begrijpen hoe waterontharders werken.
Het proces
Als we de waterstroom volgen, komt het water in het huis via de hoofdleiding, en komt in de wateronthardingstank, in deze tank zit onze ionenuitwisselingshars. Materiaal rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium komt in de tank en als dat water binnenkomt en door dit harsbed stroomt, is er een uitwisseling of verwisseling die gebeurt waarbij natrium ruilt voor het calcium en magnesium. Hierdoor hou je zout water over met alleen natriumionen.
Pekeltank
In deze pekeltank wordt het zout gedaan. Dan laadt het systeem zichzelf bij en spoelt het zichzelf terug, afhankelijk van hoe vaak het is ingesteld op de hoeveelheid water die in het huis wordt gebruikt. Dit kan één keer per week gebeuren of meerdere keren per week, afhankelijk van de tweede keer dat het terugspoelt. Het water in de tank vol met calcium en magnesium wordt samen met wat pekel door de afvoer gestuurd. Dus dit hele proces duurt ongeveer 20 minuten en er wordt tussen de 40 en 60 liter water gebruikt. En er gaat een aanzienlijke hoeveelheid water weg met pekel in de tank. Als ik zeg significant, is het niet één keer terugspoelen, maar het telt op in de tijd. Dat is het zo’n beetje. Het is een eenvoudig ionenuitwisselingsproces, een beetje chemie. En zo werkt een waterontharder.