Leestijd: < 1 minuten

Een zoekmachine is een programma dat door middel van een algoritme websites doorzoekt, indexeert en daarna op basis van relevantie weergeeft in de zoekresultaten wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert. Er zijn verschillende manieren waarop zoekmachines websites indexeren, maar een veelgebruikte methode is het gebruik van “spiders” of “crawlers”. Deze automatische programma’s bezoeken websites en volgen links naar andere pagina’s om zo een breder scala van websites te analyseren.

Geschiedenis

De geschiedenis van zoekmachines gaat terug naar de jaren 90, met de oprichting van de eerste zoekmachine, Archie. Al snel volgden andere zoekmachines, zoals Yahoo! en Google. Google, opgericht in 1998, groeide uit tot de meest populaire zoekmachine van vandaag, mede dankzij zijn efficiënte algoritme en gebruiksvriendelijke interface.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal belangrijke punten om op te letten wanneer u zoekmachine-optimalisatie toepast op uw website. Zo is het belangrijk om unieke en relevante inhoud te bieden, zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken en interne en externe links te verkrijgen. Ook de technische structuur van uw website, zoals de snelheid van de laadtijd, kan van invloed zijn op uw zoekresultaten.

Samenvatting

In samenvatting, een zoekmachine is een programma dat websites analyseert, indexeert en weergeeft in zoekresultaten op basis van relevantie. Hoewel er diverse zoekmachines zijn, is Google de meest populaire. Zoekmachine-optimalisatie, of SEO, kan worden toegepast om uw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen, door onder andere het bieden van unieke en relevante inhoud, zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken en de technische structuur van de website te verbeteren.